Etätyö on tullut varmasti jäädäkseen ja yhä useampi meistä tekeekin töitä kotoa käsin. Etätyö kannattaa huomioida jo kodin suunnitteluvaiheessa. Inspiroiva työtila on parhaimmillaan kodin muuhun sisustustyyliin sopiva ergonominen työpiste: oikein suunnitellulla työpisteellä saat energiaa ja tehokkuutta työpäivään.
Työpisteen suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon oma työtyylisi, työn luonne sekä samassa taloudessa asuvien muiden ihmisten tarpeet. Hyvin harkittu tilan suunnittelu on avainasemassa tässäkin tapauksessa: pieneenkin tilaan on mahdollista tehdä viihtyisä, ergonominen ja toimiva työpiste!
Top-Cousinsin ergonomia-asiantuntijan 5 vinkkiä kotitoimistoon
1. Työpisteen sijainti ja suunnittelu
Käytä luovuutta suunnitellessasi parasta paikkaa kodin työpisteelle. Jos työsi luonne vaatii jatkuvaa keskittymistä sekä yksityisyyttä, ja kodissasi on tilaa, erillinen työhuone on luultavasti järkevin ratkaisu. Vaikka sinulla ei olisikaan ylimääräistä huonetta, voi luovalla tilankäytöllä rakentaa viihtyisän sekä rauhallisen työpisteen. Paras paikka saattaa löytyä hukkatilasta: hyödynnä tyhjänä lojuva nurkka, syvennys tai portaiden alle jäävä tila.
Ehkä et halua kiinteää työpistettä kotiisi tai semmoinen ei yksinkertaisesti mahdu sinne? Tällöin kätevä ratkaisu on helposti liikuteltava seisomatyötaso. Tason avulla muutat lähestulkoon minkä tahansa kiinteän tason seisomatyöpisteeksi. Näin voit vaikka päivittäin vaihtaa työpisteesi sijaintia! Pieneen kasaan taittuvan tason saa kätevästi kaappiin piiloon työpäivän päätteeksi.
Valitse säilytysjärjestelmät tilan sekä tarpeesi mukaan. Tärkeintä säilytyksessä on toimivuus ja se miten työpäivän kannalta keskeiset asiat saa pidettyä helposti saatavilla. Jos säilytysjärjestelmät ovat osa kotisi oleskelutilaa, valitse ne sopimaan muuhun sisustukseen. Säilytysratkaisuissa on hyvä ottaa huomioon myös se, jos haluat saada työvälineet päivän päätteeksi piiloon ja pois mielestä.
2. Ergonomian huomioiminen
Hyvä työergonomia on yhtä tärkeää kotitoimistossa, kun työpaikallakin. Vaikka sohvannurkka saattaa välillä houkutella työpisteenä tai keittiöpöydän ympärille on helppo jäädä tekemään töitä, ovat ne ergonomian kannalta huonoja vaihtoehtoja. Huono työasento aiheuttaa mm. selän- ja yläraajojen kipuja, niskajumeja ja päänsärkyä. Hyvä ergonomia on ennen kaikkea investointi omaan hyvinvointiin.
Työpisteen sydän on yleensä työpöytä ja se on ergonomian kannalta myös tärkein yksittäinen kaluste. Ergonomian ja hyvinvoinnin kannalta paras vaihtoehto työpöydäksi on korkeussäädettävä pöytä. Säädettävä työpöytä mahdollistaa asennon vaihtamisen työpäivän aikana, jolloin pystyt vaihtelemaan kätevästi seisoma- ja istumatyön välillä. Paras työasento on aina se seuraava asento!
Säädettävä työpöytä on kätevä myös, jos sitä käyttää useampi samassa taloudessa. Tällöin jokainen pystyy valitsemaan juuri itselle sopivan työskentelykorkeuden.
3. Hyödynnä luonnonvaloa
Luonnonvalo edistää tutkitusti työtehokkuutta ja lisää työmukavuutta. Kun saamme tarpeeksi luonnonvaloa, pystymme keskittymään paremmin, sekä mielialamme ja unen laatumme paranee. Luonnonvalo saa lisäksi huoneen tuntumaan ilmavalta ja tilavalta. Jos mahdollista, niin työpiste kannattaa sijoittaa ikkunaa vasten jolloin työpisteellesi pääsee mahdollisimman paljon luonnonvaloa ja voit hyödyntää samalla näkymää ulos.
Jos kiinteää työpistettä ei ole mahdollista sijoittaa ikkunan lähelle, niin alle minuutissa koottavalla seisomatyötasolla teet itsellesi työpisteen vaikka parvekkeelle, takapihalle tai mökin terassille!
4. Älä unohda omaa tyyliäsi
Kotitoimistosi saa (ja pitää!) heijastaa myös omaa tyyliäsi. Työpisteen sisustaminen on tärkeää, jotta työn tekeminen on mielekästä omaa silmää miellyttävässä ympäristössä. Tuo tilaan vaikkapa lempiesineitäsi, taidetta tai viherkasveja (vehreys lisää tutkitusti onnellisuutta ja tuottavuutta). Pyri luomaan tila jossa haluat olla, pikemminkin kuin pelkkä työtila jossa täytyy olla.
Värien käyttö työtilassa on hyvinkin sallittua ja esim. seinän maalaamalla saat piristystä sekä arkeen, että vapaa-aikaan ja oikein suunniteltuna seinämaali on hyvä tapa luoda illuusio avarammasta tilasta. Muistathan ottaa huomioon myös etäkokousten yhteydessä näkyvan taustan.
5. Muista tauot ja vapaa-aika
Hyvinvoinnin ja suorituskyvyn kannalta sillä on olennainen merkitys, miten pidämme taukoja. Esimerkiksi säännölliset mikrotauot (alle 10 min paussit työstä) parantavat työtyytyväisyyttä, lisäävät myönteisiä tunteita ja vähentävät väsymystä.
Etätyötä tehdessä taukojen pitämisessä ja väsymyksen selättämisessä voi olla luovempi, kuin toimistolla ollessa. Jos sinulla on lemmikki, jo pieni vuorovaikutus vie ajatukset hetkeksi pois työstä ja vähentää stressiä. Kotitoimistolla voit myös esimerkiksi pitää taukojumpan tai soittaa kaverille kuulumiset ja johan on taas kevyempi olo loppupäivän ajan.
Hyvin suunnitelluilla säilytysratkaisuilla varmistat sen, että saat työvälineet (ja asiat) pois mielestä työpäivän jälkeen ja pystyt täysillä keskittymään vapaa-aikaan. Olet ansainnut sen!
Bonusvinkki:
Selvitä osallistuuko työnantajasi etätyön tukemiseen esimerkiksi rahoittamalla työpöydän kotitoimistoosi.
Muista myös hyödyntää verotuksessa työhuonevähennys, joka kattaa työhuoneen vuokran, kalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen.